Brainfoodcatering op kantoor en het onderwijs? Het kan met breinspijs van cateraar CookCook!. Voeding die mentale prestaties verbetert. Ook voor brainfood workshops.

 

In de Breinspijsmethode zijn tien onderdelen gedefinieerd die van invloed zijn op goede ‘denkvoeding’. Het visuele model noemen we de ‘schijf van tien’. Pas als alle tien schijven optimaal worden ingezet – en elkaar ook nog eens onderling versterken – mag je spreken van uitgebalanceerde voeding die mentale prestaties verbetert. 

We lichten drie elementen (schijven) toe.

Schijf 4. Herkomst & samenstelling
In deze schijf bekijken we de samenstelling van de maaltijd. Anders dan bij veel bekende diëten hoeft voeding niet gedemoniseerd of juist verheerlijkt te worden. Vet is niet per definitie slecht, zoals biologisch eten niet per definitie goed is. En superfoods bestaan niet. Los van de onmogelijke hoeveelheid die je daarvan binnen moet krijgen voor het beoogde helende effect, is goede voeding nooit eenzijdig maar juist gevarieerd.

 

Breinspijs is een voedingsmethode gebaseerd op brainfood. CookCook! catering biedt voeding speciaal voor nadenken, leren en concentreren. Bedrijfscatering in Utrecht en Amsterdam.

Schijf 6. Bloedsuiker
Het bloedsuikerdieet gebruikt de glycemische index (GI) van voeding voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel*. De GI geeft aan hoe snel koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Het idee is dat een stabiele bloedsuikerspiegel een mens gezond en energiek houdt. Pieken en dalen (snacken!) kunnen worden voorkomen door tijdige inname van voeding met de juiste glycemische lading (de GI vertaald naar porties).

Hoewel er nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig is, zijn de inzichten van het bloedsuikerdieet grotendeels toepasbaar op de werksituatie. Mede hierdoor hebben we bloedglucose als schijf opgenomen in de Breinspijs™ methode.

Schijf 10. Setting & persoon
De werksetting is van invloed op de samenstelling van de Breinspijs-voeding. Wat doe je en waar heeft je brein behoefte aan? We onderscheiden vier activiteiten met allen een eigen voedingsaanbod op maat:
1. Reguliere werkdag
2. Les, cursus en training
3. Overwerken
4. Creatieve sessie/brainstorm